Conflictele politice, religioase, economice, atacurile teroriste, catastrofele naturale din ultimii ani m-au făcut destul de panicoasă și aproape convinsă că voi trece prin grozăvia vreunui război sau că mă va lua vreo tornadă pe sus. La un moment dat, chiar aveam vise legate de război. Ei bine, de câteva luni se fac destul de des verificări ale sirenelor de alarmare a populației și de fiecare dată îmi jur că termin ce am de făcut și intru pe net să văd dacă găsesc informații legate de adăposturi, unde trebuie să fug, să mă ascund ca să supraviețuiesc. Sirenele care s-au auzit joi în Buzău și care au încetat după minute bune au fost motivul determinant.
În primul rând, trebuie să știți că nu se dă drumul la alarme și apoi sunteți lăsați de izbeliște. Autoritățile vor fi acolo să vă îndrume și să vă ajute. Dacă vă aflați la locul de muncă, de exemplu, cineva cu pregătire în astfel de situații va dirija mersul treburilor. Dacă sunteți acasă, mai întâi spune-ți Doamne ajută! , apoi, cu mintea lucidă ( oarecum ironic spus, eu sigur nu aș fi lucidă nici pe jumătate), luați rucsacul de urgență ( am scris mai jos ce trebuie să conțină conform ISU Buzău) în spate și adăpostiți-vă…..unde auziți că vă urlă cineva prin difuzoare, unde credeți că veți fi în siguranță, unde vedeți cu ochii, depinde de caz.
Aici găsiți lista adăposturilor civile din București și Ilfov, iar aici găsiți lista din celelalte județe.
Rucsacul de urgență mi se pare important, dar oare câți îl au făcut atâta timp cât suntem încă pe pace sau nu suntem amenințați de vreo inundație?
Rucsacul de urgență trebuie să fie burdușit cu:
- Apă
- Alimente compacte şi uşoare: cutii de conserve, alimente deshidratate, biscuiţi, sucuri, cafea, ceai, alimente pentru copii;
- Îmbrăcăminte şi încălţăminte;
- Un sac de dormit sau pături;
- O trusă de prim ajutor: medicamentele personale, analgezice, antiseptice;
- Aparate utile: aparat radio cu baterii de schimb, lanternă, telefon mobil, fluier;
- Articole de igienă: hârtie igienică, săpun, pastă de dinţi, periuţă de dinţi;
- Acte personale: carţi de identitate, carnete de asigurări medicale,bani.
Dacă autoritățile dispun evacuarea localității:
- Deplasați-vă imediat spre o zonă înaltă din apropiere, precizată de autorităţi; dacă aţi fost surprins de viitură, urcaţi-vă la etajele superioare ale locuinţei sau pe acoperiş, până la sosirea echipelor de salvare.
- În cazul în care consideraţi că mai aveţi timp, mutaţi obiectele importante la etaje superioare.
- Întrerupeţi instalaţiile de alimentare cu apă, gaze şi energie electrică.
- Încuiaţi uşile casei şi protejaţi ferestrele pentru a nu fi distruse de vânturi puternice, de curenţii de apă sau de obiectele duse de curenţii de apă.
- Evacuaţi animalele şi bunurile de valoare în locuri de refugiu, stabilite de autorităţi.
- Când părăsiţi locuinţa, nu vă deplasaţi prin curenţi de apă: puteţi să vă pierdeţi echilibrul şi să vă puneţi viaţa în pericol.
- Nu vă deplasaţi cu autoturismul în zona inundată.
Dacă veți fi atât de zen încât să numărați sunete, secunde și pauze atunci țineți minte că:
1. Durata fiecărui semnal de alarmare este de 2 minute pentru toate mijloacele de alarmare, cu excepția sirenelor cu aer comprimat la care durata este de 1 minut.
2. Semnalul ALARMĂ AERIANĂ se compune din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 15 sunete a 2 secunde fiecare, cu pauză de 2 secunde între ele.
3. Semnalul ALARMĂ LA DEZASTRE se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 5 sunete a 8 secunde fiecare, cu pauză de 5 secunde între ele.
4. Semnalul PREALARMĂ AERIANĂ se compune din 3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 3 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 6 secunde între ele.
5. Semnalul ÎNCETAREA ALARMEI se compune dintr-un sunet continuu, de aceeași intensitate, cu durata de 2 minute. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 1 minut.
Aici găsiți și varianta audio ca să vă fie mai clar.
Ce să zic…să auzim doar ciripit de păsărele și fulgi de zăpadă făcând puf! pe asfalt!
În cam toate situațiile de urgență, cel mai mare pericol pentru oameni sunt alți oameni. Pentru că oamenii n-au depășit din acest punct de vedere nivelul știucii.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Ai dreptate! Panica si disperarea pun un văl negru peste ratiunea celor mai multi. Din acest motiv m-am temut mereu de grupurile mari de oameni, de multime.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mie mi se pare dubios ca fix acum s-au apucat ei sa testeze sirenele. De ce pana acum nu au facut asta?
ApreciazăApreciază
Cica au mai facut dar erau date pe silentios. Si mie mi se pare dubios dar cred ca ar trebui ibstiintata populatia si ce trebuie sa faca. Sau poate suntem instiintati dar nuvstiuveu ca la tv nu ma uit, radio nu ascult. Poate in scoli se spune, habar nu am darbeu nu am auzit pe nimeni spunand ca exista o informare despre asta si chiar mi se pare important avand in vedere toate nenorocirile din prezent.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
pe silentios?oh :))) Nu stiu sa iti spun cu siguranta, dar am inteles ca in scoli se fac din cand in cand simulari si ii invata cum sa procedeze in caz de ceva nasol….oricum, sper sa nu fie niciodata cazul sa sune alarmele alea pe bune….daca o sa sune pe bune intr-o zi, cum ne vom da seama?
ApreciazăApreciază
Eu am facut simulari doar la serviciu in cazul in care ia foc cladirea. Pentru alte catastrife ma informeaza Google. O sa ne da seama dupa zgomot: bombe, jandarmi, urlete prin difuzoare. Habar nu am! Simularile sunt bune si nu prea pt ca nu stii cand e adevarat. Toate simularile ar trebui anuntate mai intens sa stie tot cetateanul ca e simulare.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
De anuntat sunt anuntate…adica suna la aceeasi data in fiecare luna.
ApreciazăApreciază
Da? Mie nu mi s-a parut dar, avand in vedere ca nu am urmarit asta, nu neg.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
da, doar ca uneori nu se aud prea tare, nu stiu de ce…
ApreciazăApreciază
Ehhh, zicem Doamne fereşte! şi mergem mai departe!
ApreciazăApreciat de 1 persoană