Conflictele politice, religioase, economice, atacurile teroriste, catastrofele naturale din ultimii ani m-au  făcut destul de panicoasă  și aproape convinsă că voi trece prin grozăvia vreunui război sau că mă va lua vreo tornadă pe sus. La un moment dat, chiar aveam vise legate de război. Ei bine, de câteva luni se fac destul de des verificări ale sirenelor de alarmare a populației și de fiecare dată îmi jur că termin ce am de făcut și intru pe net să văd dacă găsesc informații legate de adăposturi, unde trebuie să fug, să mă ascund ca să  supraviețuiesc. Sirenele care s-au auzit joi în Buzău și care au încetat după minute bune  au fost motivul determinant.

În primul rând, trebuie să știți că nu se dă drumul la alarme și apoi sunteți lăsați de izbeliște. Autoritățile vor fi acolo să vă îndrume și să  vă  ajute. Dacă vă aflați la locul de muncă, de exemplu, cineva cu pregătire în astfel de situații va dirija mersul treburilor. Dacă sunteți acasă, mai întâi spune-ți Doamne ajută! , apoi, cu mintea lucidă ( oarecum ironic spus, eu sigur nu aș fi lucidă nici pe jumătate), luați rucsacul de urgență ( am scris mai jos ce trebuie să conțină conform ISU Buzău) în spate și adăpostiți-vă…..unde auziți că vă urlă cineva prin difuzoare, unde credeți că veți fi în siguranță, unde vedeți cu ochii, depinde de caz.

Aici găsiți lista adăposturilor civile din București și Ilfov, iar aici găsiți lista din celelalte județe.

Rucsacul de urgență mi se pare important, dar oare câți îl au făcut atâta timp cât suntem încă pe pace sau nu  suntem amenințați de vreo inundație?

Rucsacul de urgență trebuie să fie burdușit cu:

 • Apă
 • Alimente compacte şi uşoare: cutii de conserve, alimente deshidratate, biscuiţi, sucuri, cafea, ceai, alimente pentru copii;
 •  Îmbrăcăminte şi încălţăminte;
 •  Un sac de dormit sau pături;
 •  O trusă de prim ajutor: medicamentele personale, analgezice, antiseptice;
 •  Aparate utile: aparat radio cu baterii de schimb, lanternă, telefon mobil, fluier;
 •  Articole de igienă: hârtie igienică, săpun, pastă de dinţi, periuţă de dinţi;
 •  Acte personale: carţi de identitate, carnete de asigurări medicale,bani.

Dacă autoritățile dispun evacuarea localității:

 • Deplasați-vă imediat spre o zonă înaltă din apropiere, precizată de autorităţi; dacă aţi fost surprins de viitură, urcaţi-vă la etajele superioare ale locuinţei sau pe acoperiş, până la sosirea echipelor de salvare.
 • În cazul în care consideraţi că mai aveţi timp, mutaţi obiectele importante la etaje superioare.
 • Întrerupeţi instalaţiile de alimentare cu apă, gaze şi energie electrică.
 • Încuiaţi uşile casei şi protejaţi ferestrele pentru a nu fi distruse de vânturi puternice, de curenţii de apă sau de obiectele duse de curenţii de apă.
 • Evacuaţi animalele şi bunurile de valoare în locuri de refugiu, stabilite de autorităţi.
 • Când părăsiţi locuinţa, nu vă deplasaţi prin curenţi de apă: puteţi să vă pierdeţi echilibrul şi să vă puneţi viaţa în pericol.
 • Nu vă deplasaţi cu autoturismul în zona inundată.

Dacă veți fi atât de zen încât să numărați sunete, secunde și pauze atunci țineți minte că:

1. Durata fiecărui semnal de alarmare este de 2 minute pentru toate mijloacele de alarmare, cu excepția sirenelor cu aer comprimat la care durata este de 1 minut.

2. Semnalul ALARMĂ AERIANĂ se compune din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 15 sunete a 2 secunde fiecare, cu pauză de 2 secunde între ele.

3. Semnalul ALARMĂ LA DEZASTRE se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 5 sunete a 8 secunde fiecare, cu pauză de 5 secunde între ele.

4. Semnalul PREALARMĂ AERIANĂ se compune din 3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 3 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 6 secunde între ele.

5. Semnalul ÎNCETAREA ALARMEI se compune dintr-un sunet continuu, de aceeași intensitate, cu durata de 2 minute. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 1 minut.

Aici găsiți și varianta audio ca să vă fie mai clar.

Ce să zic…să auzim doar ciripit de păsărele și fulgi de zăpadă făcând puf! pe asfalt!

Publicitate