Ce-mi place când Condeescu mă mai pălește cu câte un articol! Pentru  Condeescu  anul 2018 a fost un an care i-a arătat mai mult decât oricare an al vieții sale că  Frumosul ,când se uită seara în oglindă și se demachiază, își pierde și zâmbetul, și privirea blândă și ies la iveală buzele strânse și ochii plini  de invidie; i-a arătat că Bunătatea și Răutatea lucrează de minune în echipă.

Cum oamenii pățiți și cu adevărat buni la suflet doresc să îi ferească și pe alții să intre în magazinul de „Pansamente pentru inimi rănite”, ne iau la o cafea și printre pișcoturi și aburi aromatici, ne dau câteva ponturi pentru a fi mai fericiți, mai încrezători în noi înșine, mai puternici, mai zen, mai flower power. Iată ce ne spune Condeescu:

Deşi am muşcat deja bine din pâinea rotundă numită 2019 şi iată că aproape am dat gata prima ‚felie’, am să vă spun şi eu cum a fost pentru mine anul care a trecut, ce poveţe mi-a lăsat la plecare şi cum m-a tras de urechi ca pe un elev prins cu poezia neînvăţată.

Aşadar, câteva lecţii de viaţă @2018:

1.Niciodată să nu ai încredere în cel care: nu se bucură de succesul altuia, nu are prieteni de cursă lungă, nu recunoaşte când a greşit sau nu poate spune din suflet ‚îmi pare rău’. Un caz mai flagrant este cel al lichelei de profesie, care mai întâi te linguşeşte, îţi creează iluzia prieteniei (a se citi complicităţii) ca spaţiu sigur pentru discuţii mai intime, ca mai apoi să te atragă în bârfe despre ce a zis sau a făcut un alt coleg / prieten. Nu cădeţi în capcană şi delimitaţi-vă de astfel de…nevertebrate!

2.Nu trece cu vederea când cineva se poartă urât faţă de altă persoană sau o vorbeşte pe la spate. Este indiciul unui caracter meschin, un semnal de alarmă că mai devreme sau mai târziu şi tu îi vei cădea victimă. Este important să taxezi asfel de comportamente, cu eleganţă şi fermitate. (Simt nevoia să fac o precizare, pentru că unii dintre noi avem o definiţie mai ‚elastică’ a vorbitului pe la spate. Îţi propun un mic test: dacă ai putea pronunța aceleaşi cuvinte şi în situația în care persoana vizată ar sta în faţa ta, atunci dă-i drumul! Dacă nu, mai bine te opreşti, căci… eşti pe cale să păcătuieşti).

Imagine similară

3. Nu te angaja în conversaţii preaintime la locul de muncă, oricât de bine ai considera că te înţelegi cu colegii (o mare naivitate). E drept, faptul că am ajuns să petrecem mai mult timp la serviciu decât acasă, ne poate crea iluzia că suntem mai apropiaţi decât în realitate. Ţine pentru tine toate planurile tale‚ speranţele, opiniile personale (mai ales dacă se referă la şefi!) sau dificultăţile pe care le întâmpini cu finanţele şi în relaţii. Play your cards to your chest, a zis-o sigur un om păţit!

4. Nu există bârfă nevinovată. Să o recunoaştem, cu toţii ne mai “dedulcim” când şi când. De cele mai multe ori, nu o facem din răutate sau pentru că am avea ceva cu persoana în cauză, ci pentru că asta ne ajută să ne mai eliberăm puţin de frustrările acumulate. Să ne ‚răcorim’. Recomand cu căldură mersul la sală, în acelaşi scop. De ce? Gândiţi-vă cum v-aţi simţi voi dacă aţi fi în tabăra cealaltă? Dacă într-o zi cu soare aţi afla ce se vehiculează despre voi? Sau mai rău, dacă, accidental, aţi auzi o colegă pe care până atunci o consideraţi de încredere, proliferând răutaţi ’’benigne’’la adresa voastră? Dacă nu vi s-a întâmplat, vă spun eu: doare al naibii de mult.

5. Felul în care unii oameni aleg să te trateze sau părerea pe care o au despre tine NU are legătură cu tine, ci vorbeşte despre ei. Dacă te simţi nedreptăţit de cineva, evită să aluneci în rolul de victimă şi nu te lăsa ‚definit’ de ştampila care ţi se pune. Tu şi doar tu ştii cine eşti, ai încredere în tine, stabileşte graniţe clare şi, chiar dacă e greu… nu lăsa toate astea să te afecteze!

6. Te poţi considera un om binecuvântat dacă poţi identifica în jurul tău 1-2 oameni sinceri pe care ştii că poţi să te bazezi în orice împrejurare, care te susţin necondiţionat şi îţi vor cu adevărat binele (Nu, părinţii nu se pun la numărătoare de data asta!). Oameni care vorbesc frumos despre tine, atunci când nu eşti de faţă să îi auzi. Care îţi iau apărarea când alţii te denigrează, chiar dacă asta îi face să pară „outsideri”. Dacă ai numărat până la 3, eşti un caz fericit.

7. Majoritatea oamenilor nu tolerează adevărul și nu vor sa îl audă, mai ales atunci când le relevă lucruri urâte despre ei înșiși. Dacă te aventurezi pe acest drum, trebuie să știi că este cea mai simplă cale de a-ți face dușmani. Uneori, tăcerea chiar este de aur.

8. Ferește-te de omul invidios, dar mai ales de invidiosul din umbră. Știți voi, acela care în fața ta afișează un zâmbet mieros, dar la răstimpuri îi surprinzi privirea plină de ură? Care îți stă pe-aproape doar-doar te va vedea eșuând, căruia uneori îi mai scapă o remarcă răutăcioasă. E adesea greu să identifici astfel de persoane la timp, pentru că mulți sunt foarte abili. Fii atent la semnale, nimeni nu se poate preface 100% din timp. O altă specie periculoasă este ‚prietenul’ care te caută numai la nevoie. De îndată ce nu îi mai ești folositor, se descotorosește de tine ca de o haină demodată. Fii recunoscător când se întâmplă asta. Deși doare pe moment, pe termen lung este un câștig. Uscăturile se desprind de la sine de copacul sănătos.

9. Dacă te regăsești într-una din situațiile de mai sus și ai fost tentat cel puțin o dată să îți pui la status cuvintele `Așteptând o altă omenire` (e și un spectacol cu titlul ăsta, hmm…), să știi că nu ești singur. Data viitoare, dacă un coleg este bullied sau vorbit de rău în prezența ta (nu uita de testul de mai sus), ia atitudine.Delimitează-te de comportamente și oameni toxici și vei respira un aer mai curat.

10. În egală măsură, e necesar să priești și înăuntrul tău, să vezi în ce mod ai contribuit tu la apariția acestor probleme. Chiar dacă ți se pare că nu ai nicio vină, ai întotdeauna o responsabilitate. Aceea de a deschide bine ochii, de a vedea mai clar ce fel de oameni accepți lângă tine, cui te destăinui și câtă integritate exprimă purtarea și cuvintele tale, în fiecare moment.

@Condeescu

Pe Condeescu îl puteți savura aici.

Publicitate